2017 január 10.

A szív(ek) – és az álmok – hídjai

Ma valahogy fogékonyabb vagyok a szépségre mint általában, biztos azért vagyok ilyen szentimentális hangulatban. 🙂 Emlékeztek még A szív hídjai című filmre? Meryl Streep és Clint Eastwood zseniális szereplésével készült el a film 1996-ban. Clint Eastwood rendezői munkája biztosította a száz százalékos sikert, a filmet és Meryl Streep-et külön-külön is Golden Globe-ra jelölték. A film egyébként Robert James Waller – Madison megye hídjai című regénye alapján született meg. Örök hála érte Clint-nek. 🙂 Nekem az egyik alap filmem, imádom. Az a fajta romantikus történet, amit százszor is újra tudnék nézni és mindig belerokkanok a végébe. De hát kell ilyen is ugye, a nagy szerelmek közül sok a beteljesületlen.

A fenti bevezetőt azért írtam, mert A szív hídjai-ban láttam először azokat a fedett hidakat, melyekbe azonnal szerelembe estem. Ma utánanéztem picit ezeknek ezeknek a hidaknak, és találtam pár igazán megkapó képet. Összegyűjtöttem hát a számomra kedves, egyben a világon is híres és látogatott fedett hidakat (a teljesség igénye nélkül persze, mert különben reggelig itt ülnék). Íme.

1. Roseman híd, Winterset, Iowa:

Egyértelműen az abszolút kedvencem. A szív hídjaiban is ez a híd az “összekötő”. 1883-ban építették a Middle River fölé majd később, 1992-ben helyreállították. Egyszerű, de mégis valamiért vonzza a szemet: valószínű a gyönyörű környezet miatt. A híd képe az agyamban azonosult a filmmel.

pinterestcomroseman
www.pinterest.com

ecnscn
www.ecns.cn

 

 

 

 

 

 

 

2. Centenáriumi fedett híd, Cottage Groove, Oregon:

Egy 26 méter hosszú, 3 méter széles és kb. 4 méter magas fedett híd ez, mely a Coast Fork Willamette River felett ível át. Csakis gyalogos, illetve biciklis forgalomra használják. 1987-ben épült, a város alapításának pontosan századik évfordulóján. Szinte kizárólag önkéntesek építették meg, a Meadows és Brumbaugh hidak megmentett faanyagából. Utóbbi két hidat elbontották. Szándékosan teszek be róla téli képet is, azt hiszem nem kell alátámasztanom, hogy miért. 🙂

katherinebelarminocom
www.katherinebelarmino.com

squarespacecom
www.squarespace.com

 

 

 

 

 

 

 

3. Zehnder fedett híd, Frankenmuth, Michigan:

A város közepén épült meg a Cass River fölé, 1979-ben. Legnagyobb része tölgyből készült, a fennmaradó rész lucfenyőből és cédrusból. Amellett, hogy a hídon két sávon közlekedik a forgalom, két oldalt járda is van a gyalogosoknak.

pinterestzehnder
www.pinterest.com

craigsterkencom
www.craigsterken.com

 

 

 

 

 

 

 

4. Cataract Falls fedett hídja, Owen County, Indiana:

A Mill Creek fölött átívelő fedett hidat 1876-ban egy Smith Bridge nevű cég építette. Egy időben a legkeresettebb híd volt, rengetegen érkeztek ide fényképezni és a képet nézve ezen én nem is csodálkozom. Egyébként ez Owen County utolsó megmaradt fedett hídja, mely a közút kiiktatása után már csak gyalogosok számára fenntartott. 2005-ben a Nemzeti örökség részévé vált.

mapionetcataract
www.mapio.net

kennethkeferphotographyzenfoliocom
www.kennethkeiferphotography.zenfolio.com

 

 

 

 

 

 

 

5. Stark fedett híd, Stark, New Hampshire:

Az Upper Ammonoosuc folyó felett átívelő híd egy összekötő út részeként épült – különböző források szerint – 1857-ben vagy 1862-ben, egy úszóhíd helyettesítéseként. Igen hosszú: 46 méter, és 8,8 méter széles. A híd lábainál gránitkövet használtak, közepén pedig kiszélesedő vasbeton móló téríti el a vízben úszó törmelékeket. Az építéskor még középen is gránittal erősítették meg a felépítményt de ezt a víz elmosta, így újra meg kellett erősíteni. 1954-ben újjáépült, azóta ebben az állapotában áll. 1980-ban felvették a ‘National Register of Historic Places’ listájára. A kép alapján csak annyit tudok mondani: AZTA.

architecturaldigestcom
www.architecturaldigest.com

bobgrantphotographycom
www.bobgrantphotography.com

 

 

 

 

 

 

 

+1 Csókok hídja, West Montrose, Ontario:

Az utolsó fából épült fedett híd mely Ontarioban épült, 1880-81-ben a Grand River felett (további négy ilyen hidat sajnos leromboltak). Az eredetileg tisztán fából épült, majd betonnal megerősített hidat gyalogosok és kisebb járművek használják. A 198 méter hosszú építményt azért hívják a Csókok hídjának, mert zártsága és a lágy fény hatása romantikus érzést kelt az itt áthaladókban. Egyetértünk? 🙂

szepvilagunkweeblycom
www.szepvilagunk.weebly.com

 

 

 

 

 

Cimkék

Rólam

Büszke vagyok…
… mert Önmagam vagyok.
… mert az Egri csillagok Vicuskájának nevét viselhetem.
… mert az írás, az olvasás szeretete belém ivódott az anyatejjel.
… mert van humorérzékem.
… mert létrehoztam ezt az oldalt.

Ami még várat magára:
… a regény, aminek megírására 30 éve készülök,
… az optimizmus, hogy könnyebb legyen nekem, és mindenkinek,
… hogy feladjam.

Mert feladni sosem fogom.

Instagram
Kövess engem
Keresés

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük