2016 március 2.

Az a bizonyos kórházi szülőcsomag – útikalauz első szülőknek

scarymommycom_FotorAmikor Bencével terhes voltam, valahogyan mindig olyan valószínűtlennek tűnt a szülés közelgő időpontja. Nem csak az első hónapokban; még a hetedik hónap végén is úgy éreztem, hogy ez egy nagyon távoli esemény – nem tudom megmondani, hogy a szüléstől való tudatalatti félelemtől (igazából úgy voltam vele, hogy majd ha ott tartok, kezdek el izgulni), vagy mert olyan hihetetlen volt maga a tény, hogy anyuka leszek. Hogy az a kisbaba egyszer csak ki fog onnan bújni. Pedig hát, szokták mondani: így vagy úgy, de kijön. 🙂 Mindenesetre, terhességem végtelennek tűnő hónapjai alatt egyszer sem jutott eszembe a kórházi csomag össze-és bekészítése. Csak amikor a nyolcadik hónapban voltam és ellátogattam a kórházba körülnézni a szülőszobán (mégse rohangáljunk fel-alá zavartan mint Ádám anyák napján, ha eljő majd az idő) nyilallt belém a tudat, hogy ezzel bizony el vagyok maradva. Akkor is csak azért, mert miközben vártam a szülészorvosomra, mellettem igen nyugodtan és lazán besétált egy kismama telefonnal a kezében, mosolyogva mesélve a vonal túlsó végén lévőnek: “Peeersze, nem gond, apa dolgozik én meg bejöttem szépen BKV-val mert elfojt a magzatvíz…Neeem dehogyis, csak a szülőszobai csomagot hoztam, a másikat majd behozzák utánam. Szerintem három óra múlva megleszek mert vannak kisebb fájásaim…”

A fenti pár mondatot akarva-akaratlanul végighallgatva egyből lefehéredtem és úgy éreztem magam, mint egy rendkívül ma született bárány. Pislogva, lehajtott fejjel vettem tudomásul, hogy bizony szűz jellem létemre piszkosul trehány voltam, és egyébként is: KÉÉÉÉT CSOMAG?! Micsoda?! Mégsem állíthattam meg a szülőszobára csengető laza-anyut, hogy “Ne haragudj már, ha még tudsz várni azokkal a tolófájásokkal egy percet: megmondanád, miket pakoljak a KÉT csomagba? Mert én még egyet sem kezdtem el, nem hogy kettőt…”. Inkább hálát adtam az égnek, hogy nem ott tartottam éppen mint ő és megfogadtam, ha hazaérek azonnal segítséget kérek és bújni fogom az internetet, miről is van szó a kórházi szülőcsomagok címszó alatt.

A látogatás után immár tájékozottabban és kissé nyugodtabban haza autóztunk Krisszel és én ki is vontam magam a forgalomból: órákig elvoltam a “hogyan noisegoodscom_Fotorkészüljünk a baba érkezésére” címszóval ellátott fórumok böngészésével. Van egy szuper oldal: a HOXA portál, ahol rengeteg ilyen témájú – és más egyéb hasznos női dologgal kapcsolatos – fórum van. Nos, ide regisztráltam gyorsan és olyan nagy szerencsében részesültem, hogy külön az üllői úti kettes számú női klinikán  már szült és a jövőben szülő hölgyek csoportjára találtam. Egyből olyan információ áradatot kaptam, hogy talán még többet is megtudtam mint akartam. A szülés menetének konkrét leírása egyelőre még elég leizzasztós reakciót váltott ki belőlem, jobb volt az áldott tudatlanság…:-) A fórumon egyébként rengeteg anyuka, kismama van és nagyon segítőkészek, mindenkinek csak ajánlani tudom. Onnan is kaptam segítséget, körülbelül egy napon belül e-mailben küldte el nekem a saját listáját egy két gyerekes anyuka. Sokat segített és nem csak ezzel. Az, hogy a kórházról és az ottani nővérekről, orvosokról, csecsemőosztályosokról rengeteget olvastam nagyon jól felkészített arra a pár napra, amit bent kellett töltenem. No nem arra az egy hétre, amin a szülés megindulása miatt kellett ott “nyaralnom” – habár akkor 3 kismamával is barátságot kötöttem, nagyon jó volt a szobatársi közösség.

pinterestcom_FotorA lényegre térve a helyzet az, hogy a legtöbb ilyen interneten fellelhető kórházi csomag-lista annyira eltúlzott, hogy én ezeknek a felét sem vittem be. Még én hittem magamat aprólékosnak, de amikor már olyasmiket olvastam amiben a rádiós magnó is szerepelt, akkor csak vonogattam a szemöldökömet és magamban azon kuncogtam, hogy “Naná. Meg be kellene raknom a fodrászomat és a biztonság kedvéért a kozmetikusomat is. Nehogy már hirtelen és felkészületlenül érjen a szülés, csinosnak kell lennem.” Nyilván mindenkinek eltérőek a komfortzóna-határai, én speciel meg mertem volna rá esküdni, hogy képtelen leszek akár 3 napot eltölteni a kórházban (sosem feküdtem még be, hála az égnek) – ennek ellenére a legszükségesebb holmikkal pont úgy éreztem magam odabent, mintha egy 3 csillagos hotelben lennék osztálykirándulás jelleggel. 🙂 Természetesen a fodrász-kozmetikus kör megvolt befekvés előtt. Ezen kívül sokat köszönhetek a kórháznak is, mert az Üllői úttal nekem eddig csak jó tapasztalataim voltak. Tisztában vagyok vele, hogy rengetegen blogoltak már erről, de a “minimál Bear Grylls csomagról” még senki nem posztolt, így ezt most megteszem én. Hátha segítség lesz az első alkalommal szülésre készülő sorstárs anyukáknak – és esetleg a későbbiekben nekem is. Sosem lehet tudni….:-)

Nos tehát, arra buzdítalak Titeket, kedves szülés-közeli áldott állapotban lévő anyukák, hogy NE a nyolcadik hónapban álljatok neki a kórházi csomagok összerakásának. 🙂 Körülbelül a hetedik hónapban már javasolni szokták az orvosok, hogy legyen bekészítve és odatéve az ajtó közelébe minden cók-mók, a nyolcadik hónapban pedig már egész nyugodtan bekerülhet a küszöbről minden az autó csomagtartójába. A két csomag nevezetesen:

Szülőszobai csomag:

 • TAJ kártya, lakcím kártya, személyi igazolvány
 • terhes könyv, az összes lelettel és az orvosok számára fontos papírokkal a babáról
 • hálóing, amit nem sajnálsz kitenni a visszafordíthatatlan állapotoknak
 • eldobható/nem sajnált bugyi
 • papucs, lehetőleg olyan amiben akár a zuhany alá is be tudsz állni (a meleg víz nagyon jó fájdalomcsillapító, engem alig lehetett kiimádkozni a zuhanyból)
 • törölköző
 • köntös – amit maximum akkor használsz, ha hosszú vajúdás alatt még van energiád mászkálni, nekem egyáltalán nem kellett és ha még egyszer megyek, oda biztosan nem viszem
 • szőlőcukor (na ez viszont fontos – nem nagyon engednek enni, én reggel fél 9-től este 21:38-ig, majd onnantól reggelig nem ettem ezért nem árt az energia…hozzáteszem engem csak az éhenhalástól mentett meg, az erőm már rég nem volt velem amikor kellett volna 🙂 )
 • mentes víz

Minden mást személy szerint nekem adott a kórház, ott még nem volt szükségem másra és ami ezen kívül kell azt több mint valószínű, hogy biztosítják. Mivel apás szülés volt, ezért esetleg még bármilyen patikából megrendelve (kb. 1000 forintért) vihettek egy látogatói szettet az apának, de nekünk erre sem volt szükség…Mondták még, hogy vigyek zenét de áriáztam én eleget, úgysem hallottunk volna semmit belőle. Meg aztán, nem bulizni mentem. 🙂 A fényképezés és videózás meg…hát Ti tudjátok. Én még abban az állapotban is futva kaptam volna el azt, aki dokumentálni meri a folyamatot. A babáról telefonnal készült 1-2 kép pont elég volt.

Kórtermi csomag:

 • 2-3 hálóing, lehetőleg kényelmes lenge anyagúak és nem árt, ha spagettipántosak a szoptatás miatt
 • köntös
 • egy másik papucs (tehát összesen 2)
 • minimum egy csomag eldobható bugyi (az enyémben 6 db volt)
 • Tena Lady extra betét
 • 1 kicsi, 1 nagy törölköző
 • ha van, haskötő – a legjobb már ott elkezdeni hordani és akkor hamar lemegy a hasad…ja, és mivel én vagy egy napig bénáztam: FEKVE vesszük föl…:-)
 • szoptatós melltartó
 • melltartó betét
 • mellszívó
 • tisztálkodószerek (fogkrém, fogkefe, tusfürdő, dezodor, testápoló krém, fésű, sampon, esetleg hajszárító) – Nem, nem hinném, hogy a smink nagyon fontos. Vilmos herceg feleségén kívül elég kevés anyukát láttam frissen belőtt hajjal és csodatip-top állapotban, mega-sminkben távozni a kórházból. Jó lesz egy szép, nagy napszemüveg…:-)
 • Aloe First spray a gátsebre – amennyiben nem császáros vagy…egyébként az első napokban csak szigorú tiszta vizes tisztítást javasolnak és én is így tettem
 • WC-papír, minimum 3 tekercs
 • papír WC-ülőke, fertőtlenítő kendő
 • műanyag tányér, evőeszközök, szalvéta és konyharuha
 • papír zsebkendő
 • víz, víz, víz…és ezt a bejárók folyamatosan pótolják
 • némi keksz, ropi vagy gyümölcs, bármi amit ropogtathatsz az első órákban amikor még nem áll módodban ételhez jutni
 • esetleg egy könyv vagy rejtvényfüzet – amit úgysem fogsz kézbe venni tekintve, hogy folyamatosan a gyereket fogod vizslatni, ha nem a túlélésért küzdesz épp 🙂
 • a telefon, a töltője és a füles szerintem mindenkibe be van építve, így csak a biztonság kedvéért írtam le…:-)
 • 1-2 felső és egy “hazamenős” gatya + cipő
 • a gyerek cuccai (pelenka, textil pelenka, cumi, 1-2 body és rugdalódzó, sapka) – ez szintén a távozáshoz kell, bent csak a pelust kérik a csecsemősök – a legtöbb helyen
 • a gyerek anyakönyveztetéséhez szükséges iratok – amennyiben a kórházban ezt el lehet intézni…az Üllőin igen, kivéve ha pl. augusztus 19-én szülsz, mert akkor felejtsd el…

No. Minden más, úgymint gyógyszer vagy sterilizáló vagy egyéb járulékos dolgok, szinte minden kórházban megvannak. Ha nem, akkor nem jó helyen jársz…:-) leaveurmarkcom_FotorDe remélhetőleg inkább mégis. Ez természetesen egy minimál csomag de igyekeztem úgy összefoglalni, hogy tényleg benne legyen minden amire szükség lehet abban a kötelező 3 napban, amit ott kell senyvedni. Sőt, én öt napot töltöttem bent és még így is annyi cuccom volt, mintha két hetes karibi hajóútra készültem volna. Szóval, csak okosan lányok! 🙂 A legjobb, ha ezen kívül csekkoljátok még a kórházatokat is valamilyen fórumon, sosem árt a plusz info…

Remélem, hogy segíthettem! Ezen kívül már csak azt kívánom, gyors szülés legyen és olyan jó orvos, szülésznő és szobatársak, mint amilyenek nekem voltak.

Az erő legyen Veletek! 🙂

 

Cimkék

Rólam

Büszke vagyok…
… mert Önmagam vagyok.
… mert az Egri csillagok Vicuskájának nevét viselhetem.
… mert az írás, az olvasás szeretete belém ivódott az anyatejjel.
… mert van humorérzékem.
… mert létrehoztam ezt az oldalt.

Ami még várat magára:
… a regény, aminek megírására 30 éve készülök,
… az optimizmus, hogy könnyebb legyen nekem, és mindenkinek,
… hogy feladjam.

Mert feladni sosem fogom.

Instagram
Kövess engem
Keresés

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük