2019 október 25.

Marlera, Verudica, Crna Punta – mindentől távol, a szívhez közel

Ha tudnék most teleportálni csettintésre valahova, ahol ÉRZEM, hogy jó lenne, hogy buzogna bennem végre az alkotásvágy, akkor az a csettintés Marlerara repítene. Nem is megvalósíthatatlan, cca. 620 kilométer. Mindentől távol, de a szívemhez közel – pedig még sosem voltam ott.

Isztria eddig nem tartozott a kedvenc célpontjaim közé. Hangsúlyozom, EDDIG. Egyszer voltam Horvátországban – lehet, hogy rossz helyen voltam rossz időben – de nem ragadott meg sem a tengerpartja (a kavicsos partok és a rengeteg tengeri sün nem barátaim), sem a légkör. Horvátország leginkább a kirándulók, kempingezők és a búvárok mekkája – ezek közül én semelyiknek nem vagyok nagy bolondja.

Rábukkantam viszont valamire: az Airbnb kidobott nekem egy – illetve inkább három – szálláslehetőséget, ami(ke)t azóta sem tudok kiverni a fejemből. Mellesleg nem is akarom. 🙂

Marlera, Verudica és Crna Punta három csodás világítótorony, melyeket egy isztriai, Puláról származó pár ad ki folyamatosan nyaralóknak/pihenőknek.

https://www.instagram.com/p/Bw-TbOfpomd/?utm_source=ig_web_copy_link

Meg kell mondjam, ez olyan ötlet, ami csakis jól sülhetett el, persze szükség volt hozzá anyagi tőkére is. Ha nekem lenne ilyesmire keretem, akkor nem biztos, hogy kiadnám – inkább lennék ott remete. 🙂 Slaven és Tiljana viszont megcsinálták a tutit: biztos megélhetésük van egy olyan ötletből, amely nem csak, hogy egyedi, de minden fél számára “win-win”.

Szóval Toscana után az Isztriai-félsziget is bekerült a lehetséges úti céljaim közé. Természetesen a három közül a leghangulatosabb tengerparti világítótornyot választanám: Marlerát. Jöjjön egy kis ízelítő, szerintem hozok nekik egy kis forgalmat (ha még nem lennének elég népszerűek)… 🙂

Marlela Liznjan 1882-ben épült, Isztria dél-keleti csücskében, a tengertől mindössze 50 méterre.

Első alkalommal 1883. augusztusában gyúlt ki a fény a toronyban, mely a hajózás biztonságát szolgálta – elég erősek az áramlatok, a téli szélfúvás és a partközeli, víz alatti sziklákból is van bőven.

Sokáig toronyőr gyújtotta a lámpát a világítótoronyban, ez később (1970 után) automatizálttá vált és az izzót áthelyezték egy másik vas toronyba. Marlera magára maradt, gyakorlatilag ott hagyták az enyészet áldozatának. A 30 éves közgazdász, Slaven Maretic azonban rátalált és helyrehozta, amit az idő a tornyon elcsúfított.

2012-re egy teljesen lakható, három hálószobás, két fürdőszobás luxus-szállás állt a régi világítótorony helyén. Nagyon luxus, nagyon privát, nagyon eldugott és panoráma-kilátással néz a végtelen tengerre. Tiszta Üvöltő szelek hangulatom van tőle…

Egyedülálló ékszerdoboz ez; ódon romantika és vintage stíluselemek őrzik a régmúlt hangulatát, ugyanakkor a szállás megad mindent, amit a XXI. század megkívánhat – beleértve a wi-fi-t is. Már, ha bárki akarja használni ezen a helyen az internetet azon kívül, hogy feltöltögesse ide-oda az itt készült képeket. A Liznjan faluhoz közeli luxus-világítótorony 6-8 fő elszállásolását teszi lehetővé, a tulajdonosok engedik a kisállatok nyaraltatását is. Egy magányosan álló, városi nyüzsgéstől távoli “kuckóban” pihenhetünk, ami mégsem esik távol a főúttól. A közelben van egy kis halászfalu is, ahol a helyi éttermek és boltok a turisták tömege nélkül nyújtják a tradicionális látni-enni-innivalókat.

A világítótorony maga kőkerítéssel van körbekerítve, de körülötte csak a mezők és az anyatermészet van, ameddig a szem ellát. A ház előtt pedig maga a hatalmas azúrkék tömeg: a tenger. Saját, privát “medencében” úszkálhatunk. Így még a sziklás-köves partszakasz is belefér, nagy duzzogva…

A ház tökéletes alkotótér, amit nem csak a legmelegebb hónapokban élvezhetünk: van fűtés. Nyilván a hatalmas, tengerre néző terasz és a kinti grill nyáron az igazi amellett, hogy a búvárkodást kedvelőknek is van a tengerben látnivaló bőven (elsüllyedt hajóroncs is van itt, nem messze a toronytól).

Látom magam előtt, ahogy a lemenő nap sugarai a lábamig nyújtóznak a teraszon át, miközben egy pohár fehér, gyümölcsös bort kortyolgatok a gurulós, kövér szőlőszemek mellé, és a lágy fuvallat finom libabőrt húz maga után a bőrömön…

Legszívesebben most pakolnék és mennék. De ami késik, nem múlik. Mindenesetre, ha kedvet kapott valaki az oda utazásra, mindenképpen érdemes jó előre foglalni.

Az érdeklődők kedvéért itt minden információ megtalálható a három szálláshelyről: www.lighthouse-croatia.com
Instagram
Facebook

A kiemelt kép forrása a Myistria.

Cimkék

Rólam

Büszke vagyok…
… mert Önmagam vagyok.
… mert az Egri csillagok Vicuskájának nevét viselhetem.
… mert az írás, az olvasás szeretete belém ivódott az anyatejjel.
… mert van humorérzékem.
… mert létrehoztam ezt az oldalt.

Ami még várat magára:
… a regény, aminek megírására 30 éve készülök,
… az optimizmus, hogy könnyebb legyen nekem, és mindenkinek,
… hogy feladjam.

Mert feladni sosem fogom.

Instagram
Kövess engem
Keresés

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük