2017 augusztus 20.

Felhők fölött az élet – interjú a Stuvi Blog szerzőjével

Mindannyian voltunk tökmagok. És mi, lányok – de legalábbis többségünk – tuti, hogy néztünk már vágyakozva a felhők fölött suhanó repülőkre, miközben felsóhajtottunk: én bizony légiutas-kísérő leszek, ha nagy leszek! Sablonos ez, de igaz: ez a szakma valamiért vonzó, és – számomra – nagyon tiszteletreméltó is. Mivel azonban az én életutam végül nem a stewardess-lét felé kanyarodott, tudni szerettem volna, miből maradtam ki.

 

Ez az a szakma, ami már régen is vonzó volt – nőknek, férfiaknak egyaránt! (Fotó: Wikipédia)

 

Jöjjön hát egy őszinte, jó hangulatú beszélgetés a Stuvi Blog szerzőjével, hogy megtudjátok, milyen az élet a felhők fölött!

 

Mennyi ideig voltál stewardess? Ez idő alatt mi volt a legjobb, és a legrosszabb tapasztalat, ami ért?

 

18 hónapig dolgoztam a légitársaságnál. A tréning nagyon kemény volt, de nagyon izgalmas is. Igazi kis csapatot kovácsolt belőlünk, akik egyszerre kezdtünk. Az első néhány járat nagyon félelmetes volt, illetve az első „medical” (orvosi – a szerk.) esetek. Nem minden nap lát az ember testközelből epilepsziás rohamot, meg elájuló kismamát. Ami nagyon szokatlan volt még, hogy minden nap másik csapatba kellett beilleszkedni. Fura az, amikor az ember látja a beosztásán a neveket, de fogalma sincs hozzá az arcokról. Egy nagy szobában ülnek az asztaloknál az induló járatok személyzetei, és ott kell megtalálnod a sajátod… vicces. 😀

 

Egy egytől tízig terjedő skálán, szerinted mennyire nehéz átjutni a rostán, hogy az ember stewardess lehessen?

 

Nekem csak másodjára sikerült. Ezt egyébként nem bánom. Elsőre még fiatal voltam, nem voltam elég türelmes és együttműködő. Azt gondolom nincs olyan, hogy nehéz vagy könnyű, személyiségeket keresnek, és ha nem választanak ki, nem is biztos, hogy jó lenne a munka neked. Nem kell ráfeszülni, tényleg nem való mindenkinek.

 

Mindig makulátlan külső, rezzenéstelen arc és pontosság (Fotó: Flickr – by San Diego Air and Space Archives)

 

Szerinted alapvetően milyen személyiségjegyekkel kell rendelkeznie egy stewardess-nek? Te milyen személyiségnek tartod magad?

 

Nagyon nagyfokú empátia kell és udvariasság, mindemellett iszonyat talpraesettség és egyfajta higgadt temperamentum. Állóképesség és fizikai tűrőképesség is. Valóban vannak nagyon megterhelő napok is. Én például ott jöttem rá, hogy szimplán a fáradtságtól is lehet hőemelkedésem.

 

Formálta a jellemedet ez a munkahely? Ha igen, hogyan? Mi az, amit adott Neked ez az időszak?

 

Rengeteget változtam. Megtanultam alkalmazkodni, golyóálló lettem és leszoktam az alvásról. 😀

 

Pózolj turbinával – senki ne mondja nekem, hogy stewie-nak lenni nem menő! 🙂 (Fotó: Wikipédia)

 

Mondanál pár tipikus tévhitet a stewie-kkal kapcsolatban?

 

Az a legnagyobb tévhit az emberek fejében, hogy mi világot látunk. Mi, fapadosok megyünk-jövünk… ezerszer voltam Londonban, de még a repteret sem láttam. A másik kedvencem, hogy milyen sokat keresünk, hát nem.

 

Megosztanál velem egy vicces sztorit a levegőből – ha lehet ilyet?

 

Nap mint nap voltak sírva röhögős pillanatok, nehéz idézni. De volt egy kedves utas, aki megkérdezte, hogy „mennyibe kerül a két eurós tea?” mondtuk, hogy „630 Ft” majd mondta, hogy „oké, azt érti, de euróban?” 😀

Az sem volt semmi amikor egy – konkrétan – szopóálarcot találtunk takarítás közben az egyik ülésen. 😀

A legénybúcsús bandák pedig csúcsok! 😀 Szoktunk vele viccelni, hogy több legénybúcsút tettünk már boldogabbá, mint egy gyakorló prosti. 😀

 

Mosoly, és integessetek! (Fotó: Wikipédia)

 

Melyik a legszebb hely, ahová eljutottál a munkád által? (És egyébként ki tudtad használni a lehetőséget, hogy körülnézz olykor?)

 

Ahogy korábban említettem, nincs ilyen… Én igyekeztem a szabadidőmet és a megspórolt pénzemet utazásra költeni: kihasználni a „staff ticket”-et (személyzeti jegy – a szerk.). Engem Izrael, Tel-Aviv nyűgözött le leginkább. Csodálatos hely!

 

Mióta nem vagy már stewardess, azóta ültél gépen? Milyen a másik oldalon ülni? 

 

Ültem igen, és nagyon vicces volt. Nem tudtam ülni a fenekemen… 😀 Ha láttam, hogy nyitva maradt egy fej feletti tároló, ugrottam fel lecsukni. Felkaptam a fejem minden „bim-bam”-ra, és ahányszor mentem pisilni, letöröltem a tükröt a WC-ben. 😀

 

Tudod, van élet a nyúl előtt… meg a nyúl után is. 🙂 A Tiéd miben változott, mióta két lábbal a földön állsz? 

 

Hááát…. Meg kellett szokni a heti 2 szabadnapot, meg a fixen 7:15-kor kelést. De sokkal kiegyensúlyozottabb vagyok, és a bőrömön is látszik a regenerálódás. Sajnos én nem az a fajta lány vagyok, aki nagyon odafigyel magára, így eléggé látszódtak rajtam a repülés káros hatásai. Nem táplálkoztam egészségesen, nem hidratáltam eleget, és látszott rajtam, hogy megvisel. Azóta is emberekkel foglalkozom, és sok olyan dolgot tanultam a repülés alatt, amit most is hasznosítok.

 

Ki hinné őket nézve, hogy az életük nem csupa móka és kacagás? 🙂 (Fotó: Flickr – by San Diego Air and Space Archives)

 

Mit javasolsz a vállalkozó kedvűeknek, akik stewardess-nek szeretnének állni?

 

Azt, hogy készüljenek fel rá rendesen! Az egész életüket szervezzék úgy, hogy mindig legyen ’B’ terv és soha egy tervezett program sem biztos, mert a szabadnapjukon is hívhatja őket a tervező, hogy „LÉÉÉGYSZI!!!” – arra pedig (előre szólok :D) nem tanácsos nemet mondani.

A másik pedig, hogy okosabbak legyenek mint én. Sport, sok folyadék, vitaminok és odafigyelés a bőrre. Furcsán hangzik, de tényleg nagyon fontos, fel kell készülni rá, hogy milyen nehézségeknek lesz kitéve a szervezetük.

 

via GIPHY

 

Ha szeretnél többet, viccesebbet olvasni a stewardess-ek világáról, melegen ajánlom a Stuvi Blogot! 🙂

Kiemelt kép: Flickr

Cimkék

Rólam

Büszke vagyok…
… mert Önmagam vagyok.
… mert az Egri csillagok Vicuskájának nevét viselhetem.
… mert az írás, az olvasás szeretete belém ivódott az anyatejjel.
… mert van humorérzékem.
… mert létrehoztam ezt az oldalt.

Ami még várat magára:
… a regény, aminek megírására 30 éve készülök,
… az optimizmus, hogy könnyebb legyen nekem, és mindenkinek,
… hogy feladjam.

Mert feladni sosem fogom.

Instagram
Kövess engem
Keresés

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük