Ma felhasználtam mindazon cuccok tartalmát a hűtőből, amik már majdnem az enyészet áldozataivá váltak. Aki engem picit is ismer, tisztában van vele, hogy igen nagy bolondja vagyok a lasagne-nak legyen az vega, húsos, bármilyen. Először akkor próbáltam ki hús nélkül, amikor Ferkának akartam valami maradandóan fantasztikus gasztronómiai élményt nyújtani – a beetetés nagyon fontos, ha vadra akarunk lőni.;)
Most sem csalódtam, mint ahogyan az első alkalommal sem. Igazából nincs megkötés a hozzávalókat illetően, én is csak belehajigáltam mindent, ami a hűtőben már lábra akart kelni.:)
Először is, felaprítottam egy csomó mindent, úgymint:
- 1 db kaliforniai paprika
- 1 db zellerszár
- 1 chilipaprika
- 3 nagyobb fej gomba
- 2-3 koktélparadicsom
Ezeket olajon pirítottam-puhítottam, adtam hozzá:
- kb. 2 evőkanálnyi szójaszószt (mostanában ezt használom, de csak mértékkel, és fontos a jó minőség, lehetőleg Yamasa)
- bazsalikomot
- oreganot
- borsot
- kevés vizet
- 1 doboz főzőtejszínt (az a jó, hogy itt van friss tejszín ehhez – de természetesen jó a főzőtejszín is)
- kb 2-3 evőkanál mogyoróvajat
- kb. egy maréknyi natúr zabpelyhet
Ameddig az egész szépen összerottyant a serpenyőben, addig 3 tojást keményre főztem, megpucoltam. A zöldséges szószt félrehúztam és miközben többször utánkóstoltam (meg kell nézni, elég jó-e, na..:)…), a helyére feltettem nagyon alacsony fokozaton főni a tejet a besamel mártáshoz. Ezt én mindig érzésre csinálom, Ola ex-kolléganőm szerint a besamel koronázatlan királynője vagyok, hát minek tagadjam.:) A besamel amúgy tök egyszerű, csak baromi könnyű odaégetni, úgyhogy fontos az alacsony “láng” melletti fokozatos kevergetés. Akaratlanul is eszembe jut ilyenkor a Bridget Jonesból egy kedvenc részlet: “Csomós a szósz! – Dehogy csomós! Csak keverd meg!”
Ehhez felhasználtam:
- kb. 3-3,5 dl tejet
- kb. 3-4 evőkanál lisztet (kevéssel kezdhetünk, még utána is lehet bele szórni, a lényeg a kevergetés, hogy ne legyen csomós a szósz :))
- só, bors
- kevés vaj (miután levettem a tűzről)
Ezzel el is végeztem a munka oroszlánrészét. Az utolsó, egyben legkönnyebb momentum a dolgok összepakolása egy jénaiba. Amennyiben van laposabb és téglalap-alakú, abba teszem. (itt sajnos csak egy mélyebb, kerek jénai tál van, amiből nem lehet olyan dekoratívan kiszedni a kész ételt és ezáltal veszít megjelenéséből)
Alulra célszerű a besamelből és a zöldséges szószból tenni, hogy ne égjen le a tészta, aztán mehetnek a rétegek: tésztalap, szószok, tojás-szeletek. Tésztalap, szószok, tojás-szeletek – és így tovább. A tetejét jól megszórom reszelt sajttal és tört mogyoróval.
Mehet a sütőbe, és kb. 20 perc alatt, 180 fokon tökéletesre sül (legalábbis a légkeverésesben).
Tálalás után én raktam rá tejföl-hasonmást is. Isteni lett….komolyan.:) Ha nem hiszed, próbáld ki!!!!! 😉
2 thoughts on “I LOVE LASAGNE!”
Ez nagyon jól néz ki, ügyes vagy!
Köszi Anya!:)