2014 február 11.

I LOVE LASAGNE!

Ma felhasználtam mindazon cuccok tartalmát a hűtőből, amik már majdnem az enyészet áldozataivá váltak. Aki engem picit is ismer, tisztában van vele, hogy igen nagy bolondja vagyok a lasagne-nak legyen az vega, húsos, bármilyen. Először akkor próbáltam ki hús nélkül, amikor Ferkának akartam valami maradandóan fantasztikus gasztronómiai élményt nyújtani – a beetetés nagyon fontos, ha vadra akarunk lőni.;)

Most sem csalódtam, mint ahogyan az első alkalommal sem. Igazából nincs megkötés a hozzávalókat illetően, én is csak belehajigáltam mindent, ami a hűtőben már lábra akart kelni.:)

Először is, felaprítottam egy csomó mindent, úgymint:

  • 1 db kaliforniai paprika
  • 1 db zellerszár
  • 1 chilipaprika
  • 3 nagyobb fej gomba
  • 2-3 koktélparadicsom
Ezeket olajon pirítottam-puhítottam, adtam hozzá:
  • kb. 2 evőkanálnyi szójaszószt (mostanában ezt használom, de csak mértékkel, és fontos a jó minőség, lehetőleg Yamasa)
  • bazsalikomot
  • oreganot
  • borsot
  • kevés vizet
  • 1 doboz főzőtejszínt (az a jó, hogy itt van friss tejszín ehhez – de természetesen jó a főzőtejszín is)
  • kb 2-3 evőkanál mogyoróvajat
  • kb. egy maréknyi natúr zabpelyhet

Ameddig az egész szépen összerottyant a serpenyőben, addig 3 tojást keményre főztem, megpucoltam. A zöldséges szószt félrehúztam és miközben többször utánkóstoltam (meg kell nézni, elég jó-e, na..:)…), a helyére feltettem nagyon alacsony fokozaton főni a tejet a besamel mártáshoz. Ezt én mindig érzésre csinálom, Ola ex-kolléganőm szerint a besamel koronázatlan királynője vagyok, hát minek tagadjam.:) A besamel amúgy tök egyszerű, csak baromi könnyű odaégetni, úgyhogy fontos az alacsony “láng” melletti fokozatos kevergetés. Akaratlanul is eszembe jut ilyenkor a Bridget Jonesból egy kedvenc részlet: “Csomós a szósz! – Dehogy csomós! Csak keverd meg!”
Ehhez felhasználtam:
  • kb. 3-3,5 dl tejet
  • kb. 3-4 evőkanál lisztet (kevéssel kezdhetünk, még utána is lehet bele szórni, a lényeg a kevergetés, hogy ne legyen csomós a szósz :))
  • só, bors
  • kevés vaj (miután levettem a tűzről)
Ezzel el is végeztem a munka oroszlánrészét. Az utolsó, egyben legkönnyebb momentum a dolgok összepakolása egy jénaiba. Amennyiben van laposabb és téglalap-alakú, abba teszem. (itt sajnos csak egy mélyebb, kerek jénai tál van, amiből nem lehet olyan dekoratívan kiszedni a kész ételt és ezáltal veszít megjelenéséből)
Alulra célszerű a besamelből és a zöldséges szószból tenni, hogy ne égjen le a tészta, aztán mehetnek a rétegek: tésztalap, szószok, tojás-szeletek. Tésztalap, szószok, tojás-szeletek – és így tovább. A tetejét jól megszórom reszelt sajttal és tört mogyoróval.
Mehet a sütőbe, és kb. 20 perc alatt, 180 fokon tökéletesre sül (legalábbis a légkeverésesben).
Tálalás után én raktam rá tejföl-hasonmást is. Isteni lett….komolyan.:) Ha nem hiszed, próbáld ki!!!!! 😉

Cimkék

Rólam

Büszke vagyok…
… mert Önmagam vagyok.
… mert az Egri csillagok Vicuskájának nevét viselhetem.
… mert az írás, az olvasás szeretete belém ivódott az anyatejjel.
… mert van humorérzékem.
… mert létrehoztam ezt az oldalt.

Ami még várat magára:
… a regény, aminek megírására 30 éve készülök,
… az optimizmus, hogy könnyebb legyen nekem, és mindenkinek,
… hogy feladjam.

Mert feladni sosem fogom.

Instagram
Kövess engem
Keresés

2 thoughts on “I LOVE LASAGNE!”

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük