2014 február 2.

Vega csiga sütés :)

Lesznek itt ilyen általam nagyrabecsült finomságok is tekintve, hogy mióta szabadságon vagyok, annyira szeretek sütni-főzni, hogy ez teszi ki a napjaim kb. 50 %-át.:)

Most éppen vega csigát csinálok, amit egy jó kis oldalról loptam – kisebb változtatásokkal (https://gabicsek.blogspot.hu/). Mindig alakítgatok a magam ízlése szerint, de hozzátartozik a szakács-őrületemhez az is, hogy imádok kísérletezni, egy ideje azzal szórakozom, hogy a legkülönfélébb vega kajákat készítem el Ferkának – igyekszem meghazudtolni a sokat emlegetett “tényt”, miszerint hús nélkül nem lehet ízletes ételeket főzni. Nyilván hússal kissé teltebb ízekre számíthat az ember viszont az is tény, hogy én pl. alig ettem zöldséget F.E. (Ferka előtt :D). Ezt most pótolom és egyáltalán nem halok bele, ha nem juttatok húst a szervezetembe minden nap. 🙂

Szóval, ez a vega csiga viszonylag egyszerű, bár én nem nagyon gyúrtam ezelőtt tésztákat, főleg nem éleszteni valókat. Hozzáteszem, Máltán vagy nagyon nehéz ilyet készíteni (marha nyirkos esős hideg van…ez nem tesz jót a kelesztésnek…), vagy olyan vulkáni láva hőmérséklet van, hogy elég ha a lisztet az élesztőhöz közel teszem, és azonnal valami hasonló szörnyeteg képződik belőle, mint ami az egyik kedvenc duplazsé kategóriás filmemben a ‘Massza’ címen gyilkolászta az embereket.:) – rossz érzés lenne, ha a sziget lakossága az én kis Frankenpastrym miatt csökkenne. Itt fontos megjegyeznem, hogy említett filmalkotási műremek (https://port.hu/pls/fi/films.film_page?i_film_id=43106) igen magas pontozást ért el a közönség körében. Nem véletlen néztem végig nővéremmel, és szoktam rá menthetetlenül a nagyon sz.r filmekre.:DA MasszaEme fontos információ után jöjjön, amit egész pontosan felhasználtam a vega csiga tésztájához:

– 50 dkg sima liszt
– 5 dkg TK liszt
– 2,5-3 dl tejföl
– 0,5 dl tej
– 0,5 dl olaj
– 1 tojás
– 5-6 g szárított élesztő (instant élesztőpor)
– csipet cukor
– csapott kávéskanál só

Amikor A Massza megkelt, megpróbálom visszatartani esernyővel – közben ordítozom, hogy “Vissszamennyéééééééé!” -, és szépen két részre osztom, kigyúrom téglalap alapra, megkenem paradicsomszósszal, borsozom, sózom, mehet kis oregánó, enyhe fűszerezés. (az imént néztem meg a kelesztésre szánt tömeget, ami soha nem fog megkelni, de engem ez nem érdekel.:D) A cirka 200 nap kelési idő alatt pároltam hozzá gombát, cukkinit, zellerszárat, meg aprítottam hagymát és fokhagymát, reszeltem sajtot. A kigyúrt, megkent lapokra fogom az összes cuccot rászórni, összetekerem jó szorosra, aztán a tésztát szétvagdosom trapéz alakú darabokra. Ezt megkenem tojással, megszórom valami magokkal (pl. szezám, szotyi, tökmag, whatever), és A Massza indulhat a sütőbe rehabra.:) Mondjuk 15-20 percig, légkeveréssel kevesebb, rendes sütővel hosszabb idő. Kíváncsian várom A Massza újjászületését, és majd Ferka megkóstolja. Na jó, előtte én is. 😉

Mindenesetre eléggé pszichopatán nézhetek ki, amint mindezeket hangosan magyarázva hallgatom a Vegas lounge rádióadón Sinatrától a New York New Yorkot, miközben néha piruettezek egyet az egyáltalán nem csúszós parkettán.:)

Zárásként, pár kép a sütési folyamatról és a kész vega micsodáról.:) (Utólagos megjegyzésként írom, hogy vigyázzunk a légkeveréses sütővel. Hajlamos rommáégetni 5 másodperc alatt mindent. Ha ezt az ember nem tudja megszokni – én nem tudom -, akkor kárba mehet akár 1 órányi melója, nem beszélve a kokszos-morcos lényről, melyet a sütő nyitásakor szabadon enged. – azért sikerült! :)…)

Cimkék

Rólam

Büszke vagyok…
… mert Önmagam vagyok.
… mert az Egri csillagok Vicuskájának nevét viselhetem.
… mert az írás, az olvasás szeretete belém ivódott az anyatejjel.
… mert van humorérzékem.
… mert létrehoztam ezt az oldalt.

Ami még várat magára:
… a regény, aminek megírására 30 éve készülök,
… az optimizmus, hogy könnyebb legyen nekem, és mindenkinek,
… hogy feladjam.

Mert feladni sosem fogom.

Instagram
Kövess engem
Keresés

6 thoughts on “Vega csiga sütés :)”

  1. Holdampf Anna

    Hoppácska … rájöttem miért nem kelt meg…. sok az olaj, az húzta le. Az eredeti receptben nincs is olaj….

    1. De, van abban is olaj, a tésztát az eredeti recept szerint csináltam, csak a rétes liszt helyett tettem tk lisztet.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük